Tento týždeň sa stravujeme v Plavých Vozokanoch v okrese Levice. Starý názov obce je Vezekéň, a tak aj tamojšie recepty gazdinky volajú vezecké. Bude to aj dnes ,vezecké"? To nám už prezradí Michal Herceg, ktorý oslovil Anastáziu Hindickú.
Zelerový šalát z Moravy
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na chutný zelerový šalát z Moravy si pripravíme jeden nie príliš veľký zeler, pór, ananás, kukuricu, štyri vajíčka, desať-pätnásť deka šunky, jednu väčšiu majolku a jednu väčšiu tatársku omáčku. Zeler si pokrájame na malé kocky a dáme ho uvariť. Na malé kocky pokrájame aj pór a ananás. Na spodok nádoby dáme zeler a natrieme majolkou. Na to prichádza pór, natrieme tatárskou, prichádza ananás, natrieme majolku. Potom dáme kukuricu a zase natrieme tatársku omáčku. Pridáme nadrobno posekané vajíčka a zase majolku. No a napokon pridáme kúsky šunky a zakončíme to tatárskou omáčkou. Šalát si podľa chuti môžeme aj dosoliť. Tento šalát sa hodí aj ako príloha k údenému mäsu alebo šunke. Do hrnca so studenou vodou dáme variť šunku. Pred uvarením môžeme vložiť ešte aj klobásu. Varíme dovtedy, kým všetko nie je mäkké.