Trepaný šalát a fazuľová polievka s údeným mäsom

Trepaný šalát a fazuľová polievka s údeným mäsom

Tento týždeň listujeme v kalendári receptov tekovskej obce Plavé Vozokany. Michal Herceg sa zameral na mäsité jedlá, ale celkom nepreskočil ani šaláty. Dnes nám bude variť Želmíra Ferovová.

Trepaný šalát a fazuľová polievka s údeným mäsom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme recept na prípravu trepaného šalátu. Jednu hlávku šalátu umyjeme a pokrájame. Povaríme ju v pol litri trošku osolenej vody. Potom si urobíme zátrepku z masti a múky, ktorú zalejeme studeným mliekom a smotanou. Vylejeme do šalátu a necháme zovrieť. Nakoniec pridáme trošku čierneho korenia, soli a posekaného kôpru.

To však nie je všetko. Hlavným jedlom je fazuľová polievka s údeným mäsom a haluškami. Fazuľu si deň pred varením namočíme. Údené mäso dáme variť do vody. Po zovretí pridáme mrkvu, petržlen, cesnak, cibuľu, fazuľu, soľ a čierne korenie. Medzitým si urobíme cesto na halušky. Naň budeme potrebovať za hrsť hrubej múky, trošku posolíme a zamiesime s vlažnou vodou. Cesto rozvaľkáme na doske. Z cesta urobíme dlhé pásy a tie pokrájame na väčšie halušky. Halušky vyvaríme v osolenej vode, trošku ich pomastíme a dávame zvlášť s polievkou. Polievku ešte zahustíme zápražkou. Na ňu budeme potrebovať trošku masti, trošku múky, pridáme trochu červenej papriky, podlejeme studenou vodou, vylejeme do polievky a necháme zovrieť.

Autor: Michal Herceg Ilust. foto: Hans

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame