Tento týždeň budeme listovať v kalendári jedál tekovskej obce Plavé Vozokany. Niektoré strany však preskočíme a zastavíme sa len tam, kde nájdeme nejaký „mäsový" recept. Michal Herceg oslovil na každý deň inú gazdinku. Dnes to bude Anastázia Hindická.
Zabíjačkové špeciality
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujem recept na prípravu zabíjačkovej kapustnice. Mäsové kosti - chrbtinu a trochu prerastených oškvarkov dáme variť do vody. Ošúpeme tri-štyri celé cibule a to tak, aby ostala jemná šupka. Po zovretí pridáme kapustu. Podľa chuti a podľa slanosti kapusty pridáme soľ a čierne korenie. Pozor! Rascu nedávame, lebo tá je už v kapuste. Polievku dosáľame až po dovarení. Do kapustnice pridávame zápražku zloženú z masti, na drobno posekanej cibule, múky, červenej papriky. Pokyn znie: zápražku zaliať studenou vodou, „vykotiť" do polievky a nechať prevariť.
Ak ste ešte stále hladní, ponúkame vám aj recept na žobrácku alebo žobráčnu kašu. Idú do nej jačmenné krúpy uvarené v obare, čiže vo vode, v ktorej sa vyvárali zabíjačkové hurky. Pridáme majoránku, čierne mleté korenie, soľ podľa chuti, trochu zomletej čiernej pečienky a varené mäso zo zabíjačky. Na jedno kilo krúpov pripadá 30 až 40 dekagramov pečienky a mäsa. Všetko sa to dá variť do kotla a keď krúpy začnú „puchnúť", obsah sa vyleje do koryta.
Kašu môžeme ešte posypať oškvarkami.