Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

Tento týždeň varíme obzvlášť zdravo a tak aj pizza bude obložená čerstvou zeleninou. Môžeme ju podávať aj ako zákusok po ľahkom obede, alebo pribaliť deťom do školy ako desiatu. Poďme si chutnú pizzu pripraviť s odborníčkou na školské stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.

Zeleninová pizza Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 400 g polohrubej múky, 1 čajovú lyžičku soli, 1 čajovú lyžičku cukru, 30 g droždia, 2,5 dl vlažnej vody, 0,5 dl oleja

Na obloženie: 2 strúčiky cesnaku, podľa potreby olivový olej, bazalku, soľ, 2 červené papriky, 12 plátkov šunky (nemusí byť), podľa potreby paradajky, zelené olivy nakladané, majorán, mleté čierne korenie, 200 g tvrdého syra na strúhanie

Ako na to:

Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, urobíme jamku a pridáme cukor a rozmrvené droždie. Všetko zalejeme 1 dl vlažnej vody, urobíme kvások a necháme vykysnúť. Po vykysnutí pridáme zvyšnú vodu a olej a zamiesime vláčne polotuhé cesto, ktoré posypeme trochou múky, zakryjeme a necháme na teplom mieste asi 30 až 35 minút kysnúť. Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozváľame ho, urobíme valček, ktorý rozdelíme na štyri kusy. Každý kus rozvaľkáme na tenké kruhy a vložíme ich do koláčových foriem vyložených papierom na pečenie. Očistený, pretlačený cesnak, olej, posekanú čerstvú bazalku, soľ vymiešame a potrieme nimi vrch každého cesta. Potom na cestá rozložíme umyté očistené papriky pokrájané na rezance, prikryjeme plátkami šunky, paradajkami, posypeme pokrájanými olivami, majoránom, korením a nahrubo postrúhaným syrom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote asi 180°C pečieme 30 - 35 minút.

Podávame teplú alebo studenú, na desiatu, olovrant, alebo ako zákusok po dobrom obede.

Autorka: Beáta Repíková Ilust. foto: marckbass8

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame