Račianske špeciality rozvoniavajú aj v kuchyni Daše Ostertágovej - odborníčky na školské stravovanie. Dnes nám spolu s Beátou Repíkovou pripraví pochúťku originálne po račiansky - domácu kapustu s mäsom.
Kapusta s mäsom po račiansky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 500 g bravčového mäsa z karé, 40 g masti, 50 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 1 väčšia cibuľa, cesnak, 700 g kyslej kapusty, bobkový list, 2 väčšie zemiaky, 1 dl kyslej smotany.
Ako na to:
Umyté karé nakrájame na rebierka, okraje narežeme a na horúcej masti na panvici z oboch strán prudko opečieme. Opečené rebierka vyberieme, osolíme a okoreníme. Na masti po vypečení mäsa upražíme do zlatohneda očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a na kocky pokrájanú údenú slaninu, ktorú necháme rozškvariť. Potom pridáme pokrájanú kyslú kapustu, bobkový list, mletú červenú papriku, postrúhaný cesnak, pomiešame a za občasného pomiešania prikryté dusíme. Udusenú kapustu zahustíme očistenými a postrúhanými zemiakmi.
Rebierka poukladáme do pekáča, na ne dáme udusenú kapustu, zalejeme rozšľahanou smotanou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 až 15 minút. Podávame s uvarenými alebo opečenými zemiakmi, alebo zemiakovými lokšami, či knedľou zo špaldovej múky.