Na sladkých lievancoch si pochutia najmä tí najmenší, môžeme ich pripraviť napr. s lekvárom a tvarohom so škoricou. Neviem však, či ste už pripravovali alebo ochutnali lievance s cuketou. Ak nie a recept vás zaujal, počúvajte. V našej rozhlasovej kuchyni je s nami odborníčka na školské stravovanie Daša Ostertágová a Beáta Repíková.
Lievance z cukety a ovsených vločiek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 4 polievkové lyžice ovsených vločiek, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, podľa potreby soľ, čierne mleté korenie, 1 čajovú lyžičku majoránky, olej na vyprážanie
Ako na to: Cuketu dobre umyjeme, ak je cuketa staršia a má hrubšiu šupu, tak ju olúpeme. Mladú cuketu s jemnou šupkou môžeme najemno postrúhať aj so šupkou. Potom ju osolíme a necháme odstáť, pokiaľ pustí vodu. Vodu z postrúhanej cukety zlejeme a zmes dôkladne vytlačíme, aby nebola mokrá. Do vytlačenej cukety pridáme hladkú múku, ovsené vločky a vajcia. Cesnak očistíme, prelisujeme, majoránku v dlani rozmrvíme, aby dostala intenzívnejšiu vôňu a podľa chuti pridáme ešte soľ. Všetko spolu dôkladne pomiešame a prípadne dochutíme a necháme asi 15 minút odstáť, cesto má byť husté, aby sa dalo formovať.
Z hustého cuketového cesta tvoríme malé lievance, ktoré na panvici na rozohriatom oleji obojstranne vyprážame do zlatohneda. Keďže je jeseň plná zeleniny, môžeme ich podávať ako samostatný pokrm s veľkou oblohou rôznej surovej zeleniny, napríklad paradajkami, zelenou paprikou, postrúhaným čiernym koreňom, reďkovkami a podobne, alebo so zeleninovými šalátmi, či ako prílohu k mäsovým jedlám s brusnicovou, šípkovou alebo hríbovou omáčkou.
Ak nemáme poruke ovsené vločky, alebo nám vločky nechutia, môžeme ich nahradiť postrúhanými zemiakmi.