Kulinárske umenie spočíva aj v príprave netradičných kombinácií. Tak napríklad kačacie prsia naše gazdinky zvyknú pripravovať s kyslou kapustou, alebo na sladko s medom. Dnes skúsime menej tradičnú kombináciu a pripravíme ich s tekvicou a jogurtovou omáčkou. Varíme s odborníčkou na výživu a stravovanie Dášou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Kačacie prsia, grilovaná tekvica s jogurtovou omáčkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 500 g kačacích pŕs, 1 strednú tekvicu na pečenie, 5 - 6 polievkových lyžíc oleja, 4 strúčiky cesnaku, korenie na grilovanie a mleté čierne korenie, soľ
Omáčka: 200 g bieleho jogurtu, 1 strúčik lisovaného cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, korenie na grilovanie, 1 čajovú lyžičku zelenej vňate
Ako na to: Kačacie prsia pokrájame na plátky, posolíme a okoreníme. Z oleja, grilovacieho a čierneho koreni a cesnaku vymiešame marinádu, do ktorej asi na 2 hodiny naložíme kačacie prsia. Tekvicu olúpeme, vydlabeme jadrá a pokrájame asi na 2 cm široké mesiačiky, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie, posolíme, potrieme olejom, posypeme korením na grilovanie a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri 180°C asi 25 až 30 minút.
Jogurtová omáčka: jogurt vymiešame s cesnakom, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme posekanú zelenú vňať.
Kačacie prsia vyberieme z marinády a na rozpálenom oleji na panvici ich sprudka opečieme. Opekáme obojstranne každú stranu asi 4 - 5 minút podľa veľkosti a hrúbky plátku kačacieho mäsa. Servírujeme tak, že na tanier položíme ugrilovanú tekvicu, do stredu dáme kačacie mäso a polejeme jogurtovou omáčkou. Môžeme podávať so zemiakovými hranolčekmi, alebo zemiakovou kašou zo sladkých zemiakov.
Zajtra si pripravíme lievance z ovsených vločiek s cuketou.