Tento týždeň si pripravujeme zdravé a chutné jedlá zo školskej jedálne... Ak sa neprejedáme, dokáže byť v zásade zdravé každé výživovo vyvážené jedlo. Ale skúsený šéfkuchár, dnes vedúci školskej jedálne na Spojenej škole na Tilgnerovej ulici v Bratislave, učí deti, aby mali z jedla na tanieri radosť a chuťový zážitok aj bez bielej múky, soli, cukru či umelých prísad. Tatianu Šuškovú najprv zaujímalo, ako chutí v školskej jedálni deťom mäso:
Fazuľový prívarok s grilovaným údeným oštiepkom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 150 gramov fazule, 150 g pšena, 1 cibuľu, 50 ml oleja, 100 gramov masla, 20 gramov petržlenovej vňate, štipku soli a korenia, údený oštiepok, solamyl alebo iný škrob, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, jeden strúčik cesnaku
Príprava:
Uvaríme fazuľu, na oleji orestujeme cibuľku, podlejeme vodou, pridáme na drobno očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler - čím drobnejšie tým rýchlejšie sa uvaria. Pridáme uvarenú fazuľu a pšeno, stíšime na minimálny oheň, zakryjeme pokrievkou, podusíme cca 7 až 10 minút - čas, ktorý potrebujeme na udusenie pšena. Pri dokončovaní ochutíme cesnakom, soľou a korením. Kto má rád, môže si pridať trochu majoránky alebo oregana. Na rozpálenom masle si sprudka opečieme plátok údeného oštiepku obaleného v škrobe tak, aby zmäkol.
Podávame: Na vrch prívarku položíme opečený syr a ozdobíme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.