Bulgur

Bulgur

Tento týždeň pripravujeme jedlá v réžii Mariána Maszaya, ktorý vymenil varešku kuchýň prestížnych hotelov za varešku v kuchyni školskej jedálne v Spojenej škole na Tillgnerovej ulici v Bratislave. Vďaka jeho nápadom sa deti zoznamujú aj s pre nich neznámymi potravinami. Ako však vedúci školskej jedálne Marián Maszay povedal Tatiane Šuškovej, bulgur bol potravinou, ktorá v minulosti nechýbala ani na stoloch našich starých rodičov:

Bulgur Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 400 g bulguru, 100 g čerstvých šampiónov, 100 g hlivy, bazalkové pesto alebo čerstvú bazalku, trochu bieleho vína, 1 strúčik cesnaku, trochu masla, soľ bez jódu a chlóru, korenie, strúhaný parmezán a stopkový zeler

Postup:

Uvaríme bulgur - varí sa podobne ako ryža - najskôr ho restujeme na oleji, podlejeme vodou, aby voda prečnievala hladinou cca 1/2 cm - bulgur je hotový za cca 10 - 15 minút. Nedovárame ho do úplne mäkka.

Pokiaľ sa varí bulgur, restujeme si posekané šampióny a posekanú hlivu, pridáme strúčik cesnaku, osolíme, okoreníme, pridáme očistený stopkový zeler nakrájaný na pásiky alebo kocky - všetko spolu restujeme. Do restovanej zmesi pridáme cca 2 dcl bieleho vína a nakrájaný stopkový zeler - minútu povaríme. Do zmesi primiešame bulgur, ktorý je skoro hotový, a jedlo miešame varechou na miernom ohni. Celé jedlo zahustíme kúskom masla a na tanieri ochutíme postrúhaným parmezánom alebo údeným syrom.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: Peggy_Marco

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame