Buchty bez cukru, rukola v šalátoch, mäso od slovenských farmárov, pesto v cestovinách, zeleninový hamburger, čerstvé ryby... Bývalý šéfkuchár kuchýň prestížnych hotelov doma aj v zahraničí Marián Maszay sa v školskej jedálni Spojenej školy na Tilgnerovej ulici v Bratislave usiluje nepridŕžať sa striktne tradičných receptov, podľa ktorých sa na Slovensku varí už niekoľko desaťročí. Školskú kuchyňu však nechce zmeniť ani na experimentálne pracovisko. Chce len deťom ponúkať zdravé a chutné jedlá zodpovedajúce štandardom modernej gastronómie. O tom, že v tejto jedálni chutí, svedčí aj stúpajúca krivka stravníkov. Tento týždeň vám ponúkneme v Kulináriu „Zdravé recepty z Tilgnerky".
A začneme polievkami. Na otázku Tatiany Šuškovej, či deti majú radi polievky, vedúci jedálne Marián Maszay odpovedal:
Hrachovo-brokolicová polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 200 g očisteného karfiolu, 200 g očistenej brokolice, 1 cibuľa, 50 ml oleja, 1 bobkový list, 2 guľôčky nového korenia, štipka mletého korenia, 4-5 lístkov čerstvej bazalky, kyslú smotanu v biokvalite, soľ bez jódu a chlóru, strúčik cesnaku
Postup:
Na oleji si orestujeme pokrájanú cibuľu, v mixéri s trochou vody rozmixujeme karfiol, brokolicu a bazalku. Do vriacej vody, v ktorej sa nám už varí orestovaná cibuľa, pridáme koreniny - bobkový list, nové korenie, štipku soli, trochu mletého korenia, vylejeme rozmixovanú zeleninu, pridáme kyslú smotanu a necháme celé zovrieť. Varíme maximálne 4-5 minút. Ochutíme cesnakom, prípadne petržlenovou vňaťou alebo syrom.