Zeleninové menu je vhodné pre bezlepkovú i bezlaktózovú diétu a odporúčame ho zaradiť pravidelne do jedálnička aj tým, ktorí konzumujú veľa mäsa. Minimálne ako odľahčovací deň. Všetky jedlá, ktoré si pripravujeme s kuchármi z piešťanského komunitného centra možno využiť aj v pôstnych obdobiach. Dnes je na rade zeleninové menu. Pripravil ho opäť šéfkuchár Mário Plank a Iveta Pospíšilová ho pozorne počúvala.
Zeleninové menu
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cviklová polievka s jabĺčkami a chrenom
Potrebujeme (4 porcie): pol kilogramu cvikle, 2 jabĺčka, chren, soľ, jablkový ocot, červenú cibuľu, olivový alebo slnečnicový olej, zeleninový vývar, kyslú smotanu.
Postup: Cviklu si uvaríme v celku, v šupke, aby sa zachovala farba. Môžeme si ju uvariť aj deň vopred, pretože väčšia cvikla sa varí hodinu. Medzitým si pokrájame červenú cibuľu a osmažíme na olivovom alebo slnečnicovom oleji. Takto získame základ. Uvarenú cviklu nadrobno pokrájame, osolíme, pridáme zeleninový vývar. Chvíľku prevaríme, potom rozmixujeme, pridáme nastrúhané jabĺčka a nakoniec chren, najlepšie čerstvo nastrúhaný. Na dochutenie môžeme použiť jablkový ocot, prípadne kyslú smotanu.
Brokolica so zázvorom a pomarančom
Potrebujeme: čerstvú alebo mrazenú brokolicu, pór, červenú cibuľu, zázvor, pomaranč, sójovú omáčku, zemiakový alebo kukuričný škrob, olej,
Postup: Na malé kocky pokrájame červenú cibuľu, osmažíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájaný pór, po chvíľke nastrúhaný zázvor, potom brokolicu, necháme dusiť pod pokrievkou asi 5 - 6 minút. Medzitým môžeme ošúpať pomaranč a pokrájať na kocky. Z druhého pomaranča môžeme použiť šťavu. Po asi 6 až 7 minútach, keď bude brokolica napoly udusená, pridáme pomaranč, sójovú omáčku, osolíme, pridáme šťavu z pomaranča a zahustíme škrobom. Na zvýšenie štipľavosti pridáme čili pastu. Výsledkom je sladko-ostrá chuť.
Zajtra v rovnakom čase budeme s kolegom šéfkuchára Danielom Búrym a Ivetou Pospíšilovou pripravovať bezlepkové recepty. Môžete sa tešiť na krémovú brokolicovú polievku a mrkvovú halvu.