Kuchár Daniel Búry varí v piešťanskej reštaurácii komunitného centra, v ktorej ponúkajú vegetariánsku a bezlepkovú, či bezlaktózovú stravu. Inšpiruje sa najmä indickou kuchyňou, zaučiť sa bol aj priamo v tejto krajine. Iveta Pospíšilová sa od neho dozvedela napríklad aj to, že najradšej ponúka nielen chuťový zážitok, ale aj farebný. Tak, aby sa farby polievky, hlavného jedla a prílohy vzájomne dopĺňali. V dnešnom recepte bude prevládať žltohnedá farba.
Hrachové baraty
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme 400 gramov lúpaného hrachu, pol litra bieleho jogurtu, zázvor, mletý koriander, rascu, mletú škoricu, čili, kurkumu, kajenské korenie, asafoetídu, soľ, olej.
Postup: Hrach si na 24 hodín pred varením namočíme v osolenej vode. Na druhý deň vodu vylejeme, necháme asi štvrtinu. Pridáme postrúhaný zázvor. Pridáme 2 čajové lyžičky mletého koriandru, rasce a mletej škorice, 1 až 2 čili, jogurt, trochu kurkumy, kajenského korenia, asafoetídy a soli. Hrach rozmixujeme ponorným mixérom, aby vznikla hustá kaša. Ak by sme nechali veľa vody, môžeme zahustiť pohánkovou, cícerovou, tekvicovou alebo inou múkou. V hrnci si rozpálime olej a naberačkou vkladáme hrachovú kašu a vysmážame do zlatohneda.
Zajtra o rovnakom čase budeme so šéfkuchárom Máriom Plankom pripravovať karfiolové ragú s hubami.