Špenát po bengálsky

Špenát po bengálsky

Kto zo zdravotných dôvodov potrebuje alebo jednoducho iba uprednostňuje bezmäsitú stravu, veľmi pestrý výber v klasických menu jedálňach nemá. Nemusí to však byť pravidlom. Stačí, aby boli kuchári trochu odvážnejší a vymysleli prijateľný koncept zdravého jedálnička. V piešťanskom komunitnom centre Žiwell sa touto cestou vybrali od začiatku. V tomto týždni budeme teda variť z ich ponuky. Na dnes si Iveta Pospíšilová vybrala bezlepkový recept. Povie nám o ňom kuchár Daniel Búry.

Špenát po bengálsky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: špenát, vlašské orechy, kyslú alebo kokosovú smotanu, olej alebo prečistené maslo ghi, koreniny - kurkumu, asafoetídu, zmes korenia garanmasala.

Postup:

Prečistené maslo ghi: maslo postupne roztápame v hrnci a bielkoviny, ktoré sa pri varení vyplavujú na povrchu žltej hmoty, priebežne naberačkou zberáme, až kým nezískame čistý tuk. Pri 250 gramoch masla trvá tento proces približne hodinu. Ghi možno pri izbovej teplote skladovať bez rizika asi rok.

Očistený špenát v hrnci jemne osmažíme na oleji alebo tuku. Technikou čons pripravíme koreniny. Rozpálime olej a na ňom osmažíme koreniny a vlašské orechy. Do tohto základu dáme špenát, povaríme. Vodu, ktorú pustí špenát, zlejeme. Na konci varenia pridáme kyslú smotanu.

Autorka: Iveta Pospíšilová Foto: ponce_photography

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame