Tento týždeň vám ponúkame poľovnícke recepty a dnes pokračujeme špecialitou z jeleňa. So šéfkuchárom Pavlom Cibulkom sa porozprával Miroslav Würfl.
Jelení chrbát s horčicovou omáčkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: Jelení chrbát 1 kg, tymián 3 vetvičky, olej
Na omáčku: Francúzsku horčicu 150 g, horčicové semeno, jablkovú šťavu 3 dcl, šľahačku 1,5 dcl, koňak 0,03 l, maslo 30 g,
Príloha: Jablká 2 ks, hrušky 2 ks, kryštálový cukor 20 g, maslo 20 g
Postup:
Jelení chrbát odblaníme, narežeme na približne 200 g kusy, dáme do oleja, pridáme tymián a necháme ho cez noc odležať v chladničke. Na druhý deň mäso osolíme, okoreníme, opečieme, aby sa zatiahlo a neutiekla šťava. Dáme ho piecť do rúry na 10 minút pri 190 °C. Potom mäso necháme ešte 5 minút odpočívať a mohli by sme ho servírovať.
Kým sa mäso pečie, pripravíme si horčicovú omáčku. Na panvičke si rozpustíme maslo, nasypeme horčicové semeno, jemne ho opražíme, pridáme horčicu, chvíľku zarestujeme, zalejeme jablkovou šťavou, povaríme, pridáme šľahačku, trošku koňaku, zvaríme a omáčka je hotová.
Prílohou môžu byť opekané zemiaky alebo cestovina, a kto chce, môže si pridať nakrájané jabĺčka opečené na masle, posypeme cukrom, necháme trošku skaramelizovať a podávame k mäsu s omáčkou. Dobrú chuť!