Kto zo Slovákov nemá rád halušky? No málo by bolo tých rúk hore. Sme jednoducho haluškový národ a láska k tomuto jedlu sa pestuje od útleho veku. Samozrejme, zvyknúť si na bryndzu, to chce svojím spôsobom aj vekovo dozrieť, ale halušky možno ochutiť aj niečím iným než bryndzou. Deti v materských školách poznajú ich jemnejšiu podobu a nedajú na ňu dopustiť. Hane Michalčíkovej urobila chuť Ľubomíra Preťová, kuchárka z Materskej školy v Kolačne.
Halušky so syrom a smotanou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak by ste chceli pre svojich najmenších pripraviť doma halušky so syrom a smotanou, ponúkame recept pre dve osoby. Potrebujeme 200 g hrubej múky, jedno vajce, štipku soli, trochu oleja, jeden tavený syr, jednu kyslú smotanu, 50 g slaniny a pažítku.
Postupujeme takto: Zmiešame múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto, z ktorého pretláčame na sitku halušky. Necháme povariť, scedíme, prepláchneme a pomastíme olejom. Navrch polejeme taveným syrom rozmiešaným s kyslou smotanou a pre dospelých dochutíme opraženou slaninkou. Pre deti ochutíme pažítkou.
Zajtra si pripravíme ďalší obľúbený recept pre deti - pečený perník.