7.10.2013
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 a 1/2 dcl vody, kávová lyžička soli
Postup: Suroviny zmiesime a vytvoríme tuhé cesto. Cesto je najlepšie pripraviť vopred, najlepšie z večera do rána ho nechať odpočívať. Podľa chuti si pripravíme posýpku (tvaroh, praženú cibuľu, slaninu, kapustu). Na pravé Pukanské párance by sme mali použiť pečený zemiak v šupe, ktorý následne roztlačíme a zmiešame s maslom. Na kilogram múky upečieme kilogram zemiakov. Pokiaľ sa zemiaky upečú, dáme variť osolenú vodu. Z cesta vyformujeme bochník, ktorý krájame na centimetrové plátky a tie roztľapkáme na dĺžku asi 30 centimetrov. Z tohto následne párame cesto na nite, ktoré hádžeme do vriacej vody. Varíme pokiaľ, vyplávajú na povrch. Hneš ich zmiešame s roztlačenými zemiakmi, ktoré sme zmiešali s maslom. Na vrch môžeme dať ľubovoľnú posýpku.