Pečené paradajky s cesnakom

Pečené paradajky s cesnakom

Tatiana Šušková spolu s dvojnásobnou držiteľkou titulu bloger roka v kategórii gastronómia Silviou Horeckou pre vás tento týždeň vyberá recepty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu paradajky. V dnešnom sa pokúsime na pár dní uchovať leto v paradajkách. Má jednoduchý názov - pečené paradajky s cesnakom.

Pečené paradajky s cesnakom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na pečené paradajky potrebujeme: 2 kg červených zrelých paradajok, 3 hlavičky cesnaku, čerstvé bylinky: bazalka, tymián, saturejka, bobkový list, mleté čierne korenie z mlynčeka a celé korenie, olivový olej panenský cca 0,7 l, hrubozrnnú morskú soľ, veľký keramický pekáč, patentné poháre na zaváranie

Postup:

Paradajky umyjeme, vyrežeme zelený stred a miesto neho vložíme strúčik očisteného cesnaku. Paradajky ukladáme tesne vedľa seba. Posypeme ich jemne hrubozrnnou soľou, na 40 paradajok ide približne zarovnaná polievková lyžica soli. Nasekané bylinky a cca 5 lyžíc olivového oleja rovnomerne nanesieme na paradajky. Dáme piecť na 50 minút do teplovzdušnej rúry pri teplote 180 stupňov. Pri pečení pustia šťavu, musíte ustrážiť cesnak, aby nám príliš nezhnedol. Paradajky sú na povrchu iba mierne do zlatista upečené.

Časť si odložíme na priamu konzumáciu. Ostatné vkladáme do čistých suchých pohárov, vyložených 2 bobkovými listami a celým korením. Použijeme tiež paradajkovú šťavu z pečenia, asi do polovice pohára. Doplníme olivovým olejom a pevne uzavrieme. Po vychladnutí uložíme na chladnom tmavom mieste.

Autorka: Tatiana Šušková Foto: Silvia Horecká

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame