Balklažánové závitky s kozím syrom

Balklažánové závitky s kozím syrom

Tatiana Šušková spolu s dvojnásobnou držiteľkou titulu bloger roka v kategórii gastronómia Silviou Horeckou pre vás vybrali recepty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu práve tzv. rajské jablká. Dnes vám ponúkneme zaujímavý recept s nádychom stredomorských chutí: balklažánové závitky s kozím syrom.

Silvia Horecká radí: Na baklažáne nikdy nešúpeme šupku! Práve v nej sa totiž nachádzajú najcennejšie polyfenolové látky, ktoré poznáme pod názvom antioxidanty.

Balklažánové závitky s kozím syrom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pre 4 osoby potrebujeme: 2 veľké baklažány, 15 ks zelenú a fialovú bazalku, 200 g kozí syr čerstvý, olivový olej, soľ, 100 g parmezán strúhaný alebo tvrdý kozí syr na posypanie

Na prípravu omáčky: 2 cibule (jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu), 5 lyžíc olivového oleja, hrsť čerstvého tymiánu (iba drobné lístočky), 800 g kvalitných lúpaných a krájaných paradajok (alebo si môžete paradajky spariť horúcou vodou, ošúpať a nakrájať), bobkový list, korenie, soľ

Postup:

Pripravíme si omáčku tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, tymián, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20 minút. Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme necháme postáť 5 minút a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok položíme kozí syr, lístok bazalky a zavinieme. Poukladáme tesne do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať, ale kto chce pikantnú verziu, môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vyniknú chute paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom naozaj netreba veľmi dochucovať.

Autorka: Tatiana Šušková Foto: Silvia Horecká

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame