Caponata

Caponata

Tento týždeň bude v našom Kulináriu kráľovnou paradajka. Tatiana Šušková spolu s dvojnásobnou držiteľkou titulu bloger roka v kategórii gastronómia Silviou Horeckou pre vás vybrali recepty, kde hrajú hlavnú úlohu paradajky.

Dnes vám ako predjedlo ponúkame multifunkčný letný recept caponatu. Pokrm pochádza zo Sicílie a má veľa podôb, závisí od regiónu alebo aktuálneho stavu ,,čo dom dal". Nesmú v nej však chýbať paradajky. O využití caponaty na tanieri hovorí Silvia Horecká.

Caponata Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme pre 6 osôb: 2 neošúpané baklažány nakrájané na kocky, 1 cibuľu (šalotka veľká), 8 strúčikov cesnaku, zeler stonkový (sedano) 3 - 4 stonky nasekať na kúsky, olivový olej 6 lyžíc, 10 lístkov bazalky, 1 lyžicu nasekaných kapar, 1 hrsť namočený hrozienok, pyré paradajkové 500 g - lúpané paradajky neochutené (pyré) alebo nakrájané na drobno, 10 čerstvých paradajok nakrájať na mesiačiky, lyžičku cukru hnedého, soľ, korenie, 1 lyžicu vínneho octu na dochutenie, mleté čierne korenie z mlynčeka, píniové oriešky na sucho opečené nasypeme nakoniec

Príprava: Na olivovom oleji speníme, šalotku, baklažán, pridáme zeler (sedano), nasekaný cesnak pomaly orestujeme cca 5 minút, dávame pozor, aby cesnak nezhnedol a nezhorkol. Ďalej paradajky a kapary, hrozienka, cukor, soľ a krátko povaríme, aby paradajky pustili šťavu. Pridáme bazalku a paradajkové pyré a dovaríme cca 10 minút. Nakoniec dochutíme octom, mletým čiernym korením a posypeme píniovými orieškami. Ak chcete pikantnú verziu, treba pridať chilli k šalotke a orestovať.

A zajtra si pripravíme recept inšpirovaný stredoeurópskou kuchyňou - baklažánové závitky so syrom.

Autorka: Tatiana Šušková Foto: Silvia Horecká

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame