Ryby, mäso, zelenina. To sú základné potraviny, s ktorými pracuje provensálska gastronómia. Ak ste naše Kulinárium vo vysielaní Rádia Regina počúvali aj v minulých dňoch, isto ste si všimli, že veľa jedál sa v Provensálsku pripravuje na grile. Tak tomu bude aj v dnešnom recepte. Šéfkuchár Lukáš Lendvay nás spolu s Ivetou Pospíšilovou naučí pripraviť grilované jahňacie kotlety s petržlenovým zemiakovým pyré.
Grilované jahňacie kotlety s petržlenovým zemiakovým pyré
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 a pol kilogramu jahňacích kotliet, zemiaky, petržlen, soľ, korenie, maslo, bielu cibuľu, cesnak, čerstvý tymián a rozmarín. Na systém varenia sous-vide potrebujeme vákuovačku, vákuovacie vrecká a tepelnú sondu - plechovú nádobu alebo hrniec s objemom päť litrov.
Postup: Umyté jahňacie kotlety si pripravíme metódou sous-vide, teda varením vo vákuu. Po uvarení ich vyberieme z vákua, z oboch strán opečieme na panvici alebo grile. Potrieme ich cesnakom, pridáme čerstvý tymián a rozmarín, zabalíme do alobalu a pri 190 stupňoch pečieme asi 7 - 8 minút.
Zemiaky po uvarení prepasírujeme, pridáme maslo a vymiešame do hladka. Petržlenové pyré si pripravíme tak, že bielu cibuľu na masle orestujeme do zlata. Do tohto základu vmiešame soľ, korenie, čerstvý tymián a všetko dôkladne rozvaríme a prepasírujeme. So zemiakovým pyré zmiešame v pomere 1:1. Ku grilovaným jahňacím kotletám podávame polosuché červené víno.