Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty, sú to špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. S miestnou gazdinkou Lenkou Bagovou sa v kuchyni kultúrneho domu rozprával Miroslav Würfl.
Pórová krémová polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme pór, smotanu kyslú, smotanu šľahačkovú, bujón, mlieko, hladkú múku na zahustenie, cesnak 2 strúčiky, soľ, vegetu
Postup:
Do trojlitrového hrnca si nalejeme asi 0,5 litra vody, nasypeme dve hrste nakrájaného póru, pridáme kocku bujónu - všetko sa to rozvarí. Ak sa voda odparí, tak môžeme trocha doliať. Ponorným mixérom si zmes rozmixujeme a vo vedľajšej nádobke si rozhabarkujeme obe smotany, mlieko s jednou lyžicou hladkej múky. Túto zmes vylejeme do rozmixovaného póru, dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou alebo troškou vegety a polievka je hotová. Podávame s krutónmi - teda s kockami opečeného chlebíka.
Zajtra si pripravíme ďalšiu špecialitu z obce Tesáre, budú to burgyňové kabáče.