Tento týždeň vám ponúkame špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom okrese. Začali sme úhrabkami a hacafrcovou polievkou, dnes pokračujeme jedlom, ktoré si vraj voľakedy pripravovali aj naše prababky. Miroslav Würfl pri svojej nedávnej návšteve tejto obce oslovil miestnu gazdinku Renátu Uhlárovú.
Morka na tesársky spôsob
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme morčacie dolné stehná a krídla, olej, suché biele víno, koreniny, cesnak 2 strúčiky, soľ.
Na šalát potrebujem: zemiaky stredne veľké 6 ks, uvarené vajíčka 6 ks, kapustu, cviklu, väčšiu cibuľu 1 ks, horčicu, majonézu, vegetu.
POSTUP: Stehná a krídla si naložíme do pekáča, zalejeme ich v pomere 1/3 oleja a 2/3 suchého bieleho vína. Čierne korenie, soľ, vegetu, worcester, drvenú rascu a ďalšie koreniny podľa chuti si zmiešame s troškou oleja a mäso dobre potrieme a postupne prevraciame - môžeme ho aj dva dni takto marinovať. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C, pekáč nezakrývame, víno sa odparí a pečieme dovtedy, kým mäso úplne nezmäkne. Ako prílohu môžeme podávať majonézový alebo kapustovo-cibuľovo-cviklový šalát.
Dnes to teda bolo mäsité jedlo a zajtra si pripravíme pórovú krémovú polievku tak, ako ju varia gazdinky v obci Tesáre.