Úhrabky

Úhrabky

Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty, teda špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Začneme jedlom, ktoré si vraj voľakedy pripravovali aj naše babky či prababky. Miroslav Würfl oslovil miestnu gazdinku Teréziu Píšťanskú.

Úhrabky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: zemiaky uvarené v šupke 1 kg, kyslú kapustu 1 kg, slaninu (oravskú) 50 dkg, klobásu (domácu) 50 dkg, väčšiu cibuľu 2 ks, cesnak 2 strúčiky, soľ, čierne korenie, majoránku, olej alebo bravčová masť

Postup: Cibuľu nakrájame na jemno a dáme restovať. Keď je orestovaná do zlatista, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a klobásu, trošku to opražíme, potom pridáme kyslú kapustu, celú zmes spolu podusíme, osolíme a okoreníme. Uvarené zemiaky si ošúpeme a pretlačíme ich do jedla takým istým spôsobom, ako keď pripravujeme zemiakový šalát. Zemiaky spolu s kapustou dobre premiešame, dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránkou. Jedlo je hotové a môžeme ho hneď aj podávať...

Zajtra si pripravíme ďalšiu špecialitu z obce Tesáre - bude to hacafrcová polievka...

Autor: Miroslav Würfl Ilust. foto: lehtta1

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame