Jedlá s kačacím mäsom považujeme v našich končinách za delikatesy. Sú lahodné, chutné a dlhodobo sa tešia priazni stravníkov. Ak sú recepty z nich aj inovatívne, dokážu bodovať v gastronomických súťažiach. Recept, ktorý vám aj dnes ponúkne Ivana Havelová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne, patrí medzi takéto úspešné. Zaujal aj Hanu Michalčíkovú.
Kačacie prsia so žemľovými knedličkami a šampiňónovo-koňakovou omáčkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme kačacie prsia, ďalej na žemľové knedličky hriankový chlieb, vajce, mladú cibuľku, slaninku, muškátový oriešok, soľ a petržlenovú vňať. Na omáčku maslo, šampiňóny, hladkú múku, vývar, koňak a soľ.
Postup: Kačacie prsia umyjeme, usušíme, kožu narežeme a na rozohriatu panvicu vložíme prsia kožou dole. Necháme ich dobre vyškvariť, potom otočíme, jemne opečieme a vložíme do rúry na 170 stupňov, asi na 20 minút. Potom prsia vyberieme a prikryjeme.
Na žemľové knedličky si hriankový chlieb nakrájame na malé kocky, pridáme žĺtok, trochu muškátového oriešku a sneh z jedného bielka. Necháme to nasiaknuť a pridáme jednu polievkovú lyžicu roztopeného masla. Hmotu môžeme dať do šálok a variť vo vodnom kúpeli, alebo vytvoríme valec, zabalíme ho do fólie a dáme variť do horúcej vody. Potom vyberieme, fóliu rozstrihneme a pokrájame na knedličky.
Omáčku si pripravíme tak, že na panvici rozohrejeme maslo, vložíme šampiňóny, podusíme, trošku osolíme a ochutíme tymiánom. Jemne zaprášime múkou a zalejeme vývarom. Pridáme koňak, necháme zovrieť a redukujeme.
Zajtra si pripravíme sladké fánky.