Dnes si pripravíme poslednú pochúťku z Bošáckej doliny, jedlo, bez ktorého si tento región asi ani nedokážeme predstaviť. Recept Tatiany Helíkovej sa spája so slivkami. Práve u tejto aktívnej kuchárky sa Iveta Pospíšilová presvedčila, že tradične v Bošáci varia aj mladé ženy.
Hodové slivkové gule
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 kilogram hladkej múky špeciál, 4 veľké lyžice bravčovej masti, štipku soli, 2 vajcia, 6 dcl horúcej vody, 1/3 pudingového vanilkového prášku, 1/3 prášku do pečiva. Náplň na posypanie: slivky, maslo, práškový cukor, mak, orechy, tvaroh.
Postup: Hladkú múku, bravčovú masť, soľ, pudingový prášok a prášok do pečiva dáme do misky. Zalejeme horúcou vodou, aby sa rozpustila masť. Pridáme vajcia a vymiešame hladké nelepivé cesto. Z cesta si odštipujeme a obaľujeme ním slivky. Slivkové gule vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme ich, pokiaľ všetky nevyplávajú na hladinu. Uvarené gule pomastíme maslom, pridáme cukor a posypeme makom, mletými orechmi, tvarohom, prípadne opraženou strúhankou.
Tento i viaceré z receptov budú kuchárky z Bošáce variť už o dva týždne 14. augusta na hodoch a podávať v obecnom múzeu.