V Kulináriu pokračujeme receptami z Bošáce. Magda Čačíková, ktorá nás naučila variť dve polievky a jedno múčne jedlo, odovzdala štafetu ďalšej šikovnej gazdinke Zuzane Kusendovej. Od nej sa Iveta Pospíšilová dozvedela, ako sa pripravujú repové lokše.
Repové lokše
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1/2 kila strúhanej cukrovej repy, 1/4 kila hladkej múky špeciál, 1 vajce, 1 kávovú lyžičku soli, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 prášku do pečiva.
Postup: Cukrovú repu dobre umyjeme, okrájame a dáme variť. Po uvarení nastrúhame na drobnom strúhadle. Zo všetkých surovín spracujeme polotuhé cesto. Rozdelíme ho na bochníčky. Každý rozvaľkáme a pečieme na panvici alebo platni. Po upečení ich potrháme na malé kúsky, polejeme horúcou vodou alebo mliekom, pridáme rozpustené maslo a posypeme orechmi alebo makom. Ten sa nemelie, aby boli lokše viac chrumkavé.
Zajtra zavŕšime sériu gastronómie z Bošáckej doliny receptom na hodové slivkové gule.