V tomto týždni Iveta Pospíšilová predstavuje recepty z Bošáckej doliny. Väčšina tradičných jedál, ktoré sa pravidelne alebo aspoň príležitostne varia v domácnostiach tamojších kopaníc, zodpovedajú stravovacej potrebe predkov. Tí boli zväčša samostatne hospodáriaci roľníci a potrebovali sa dobre najesť najmä na raňajky a na obed. Často to boli husté polievky, ktorými sa zasýtili. Nie nadarmo ich volajú aj omáčkari. Obyvateľka Bošáce Magda Čačíková na dnes vybrala šútolicu.
Šútolica
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: bielu fazuľu, kyslú kapustu, cesnak, bobkový list, čierne mleté korenie, soľ, klobásu alebo údené mäso, zápražkovú masť a hladkú múku.
Postup: Deň vopred si v studenej vode namočíme fazuľu. Nasledujúci deň ju uvaríme. Pridáme kyslú kapustu, pripravenú zápražku, cesnak, bobkový list, čierne mleté korenie, soľ. Varíme spolu s celou klobásou alebo kusom údeného mäsa. Po uvarení vyberieme, pokrájame a nakrájané vrátime späť do polievky. K šútolici jeme chlebík alebo posúchy.