Bošácka dolina v okrese Nové Mesto nad Váhom spája niekoľko obcí. Hoci ľudia tu žijú často vzdialení od seba aj na kilometer, ľudsky majú blízko nielen k sebe, ale aj k návštevám. Iveta Pospíšilová nás v tomto týždni prevedie gastronómiou Bošáce a okolia. Prvú navštívila tamojšiu vychýrenú kuchárku Magdu Čačíkovú. Tá nás naučí pripraviť bošácke beneše.
Bošácke beneše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si zaujímavý a originálny recept z rázovitej Bošáce. Potrebujeme: pol litra mlieka, 2 kocky kvasníc, polievkovú lyžicu cukru, 1 kilogram hladkej múky špeciál, pol čajovej lyžičky soli, 1 vajce, olej, mak alebo orechy.
Postup: Kvasnice vylejeme do mlieka, rukou urobíme cesto, podľa potreby pridáme mlieko. Keď cesto vykysne, namáčame veľkú lyžicu v studenej vode. Na panvici rozohrejeme trochu oleja, pridáme malú lyžičku cesta. Roztlačíme do tvaru palacinky, opečieme z oboch strán. Prevaríme mlieko, trochu ho osladíme. Beneše na panvici podlievame mliekom, aby si uchovali šťavnatosť. Potom ich obaľujeme v orechoch alebo v maku.
Zajtra budeme s Magdou Čačíkovou a Ivetou Pospíšilovou variť klobáskovú polievku.