Tento týždeň spolu so seniorkou Gitkou Strihovskou a Tatianou Šuškovou pripravujeme ľahké letné recepty. Maškrtníkov zaiste poteší tradičný marhuľový kysnutý koláč.
Tradičný marhuľový kysnutý koláč
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na kysnutý marhuľový koláč potrebujeme približne 30 dekagramov polohrubej múky, 1/3 z kocky kvasníc, mlieko, cukor, štipku soli, rozpustené maslo, olej a žĺtok, vanilkový a škoricový cukor a, samozrejme, marhule.
Z teplého mlieka, droždia a 1 lyžičky cukru si urobíme kvások. Do misky si dáme múku, žĺtok, olej, cukor, štipku soli a kvások. Zamiesime si cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté a vyvaľkané cesto uložíme na vymastený a vymúčený plech, poukladáme na kocky pokrájané marhule a namrvíme posýpku, ktorú si urobíme z masla, hrubej múky a trošky kryštálového cukru. Posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom a dáme piecť.
Zajtra si pripravíme ľahkú a rýchlu pochúťku, v ktorej nebudú chýbať banány.