Oškvarkový ríteš

Oškvarkový ríteš

Ríteš je slaný zatočený koláč z kysnutého cesta. Patrí do kuchyne južného Slovenska a je vyhlásenou pochúťkou všetkých generácií. Chutí v zime aj v lete. V čom je jeho umenie? V jednoduchosti a dostupnosti surovín. Ale aj v majstrovstve miestnych gazdiniek. Patrí k nim aj folkloristka Melánia Vašeková z Mane v Novozámockom okrese, ktorú oslovila Hana Michalčíková.

Oškvarkový ríteš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To, čo s chuťou varí a pečie Melánia Vašeková z Mane, si môžete vyskúšať aj vy. Napríklad dnešný recept na oškvarkový ríteš. To, čo ona má v oku a v rukách a robí odhadom, vy zvládnete s receptom. Budete potrebovať kilo polohrubej múky, dva decilitre oleja, jednu kyslú smotanu, dva decilitre mlieka a čajovú lyžičku soli. Na kvások 1 kocku droždia, soľ, dva decilitre mlieka, dve polievkové lyžice kryštálového cukru. Na plnku: pol kila mletých oškvarkov, lyžičku soli.

Postup: Vypracujeme kysnuté cesto, rozdelíme ho na dve polovice. Z prvej vytvarujeme valec, necháme podkysnúť, rukami roztiahneme, potrieme olejom, naplníme oškvarkami, zvinieme do rolády a zatočíme do slimáka. To isté urobíme aj s druhou polovicou. Pečieme v rúre do zlatista. Upečené potrieme olejom.

Autorka: Hana Michalčíková Ilust. foto: Birgit_H

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame