Ak niečo zalejeme vodou, hovoríme, že to obaríme. Možno tu niekde treba hľadať pôvod názvu polievky, ktorá bola kedysi bežnou, dostupnou a lacnou pochúťkou. Jednoduchá príprava nezaberala gazdinkám čas a mohli sa venovať iným prácam v domácnosti. Dnes je skôr zachovanou regionálnou špecialitou a ostali jej verné najmä ženy, ktoré si ju pamätajú z čias svojho detstva. Pod akým názvom ju poznajú v Mani, povedala Hane Michalčíkovej Melánia Vašeková.
Polievka obar
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na polievku obar potrebujeme cesnak, ktorý rozmliaždime, červenú papriku a soľ. Vodou po vyvarení rezancov zalejeme cesnak s paprikou a soľou, necháme prejsť varom a vložíme vyvarené rezance. Namiesto rezancov môžeme jesť s chlebom. Na prípravu domácich rezancov používa pol kg hladkej múky, vodu a soľ. Cesto rozdelí na tri časti, vyvaľká tri cestíčka a krája rezance. Jednu časť použije do polievky, z dvoch ďalších pripraví rezance s posýpkou.