Niekde ich volajú kabáče, inde pagáče. A pečú sa zemiakové, oškvarkové aj syrové. V rodine folkloristky z Mane Melánie Vašekovej dávajú prednosť zemiakovým a patria medzi vychytené lahôdky. Na folklórnom festivale nadiktovala Hane Michalčíkovej recept z hlavy.
Zemiakové pagáče z Mane
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na zemiakové pagáčiky potrebujeme 1 kg hladkej múky, kvások si spravíme zo 7 dcl mlieka, 42 g droždia a trošky cukru. Keď vykysne, vmiešame ho do múky, pridáme 2 dcl oleja, dva žĺtky a jeden a pol polievkovej lyžice soli. Dobre zmiesime a necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme 4 stredne veľké uvarené zemiaky a jeden margarín. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho a nastrúhame naň zemiaky spolu s margarínom. Zložíme ako obálku a postup trikrát opakujeme. Potom rozvaľkáme na výšku 2 až 3 cm a vykrajujeme pagáčiky. Vrch posypeme vegetou, soľou, rascou alebo syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov.