25.9.2013
Suroviny: klasické kysnuté cesto s kvasnicami(múka, vajce, soľ, cukor, droždie, mlieko, bravčová masť), slivkový lekvár, 450 g oškvarkov
Postup: Bravčovej masti dámedo cesta toľko, aby cesto bolo mastné. Následne ho poriadne vypracujeme na hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na tenko. Cesto natrieme zomletými oškvarkami, ktoré ešte posolíme. Cesto trikrát preložíme a necháme opäť podkysnúť. Postup opakujeme trikrát. Potom cesto rozvaľkáme, vykrajujeme okrúhle pagáčiky, ktoré potrieme vajcom a pečieme. Cesto, ktoré nám ostalo zmiešame, vyvaľkáme a vykrajujeme štvorce. Na každý štvorec dáme hustý slivkový lekvár. Urobíme z toho buchtičku, ktorú následne roztlačíme, aby lekvár nevytiekol.
Helena z Topoľčian