Keby dnes macocha vyháňala Marušku do lesa po jahody, zdá sa, že by jej koše nestačili. Toto sezónne ovocie nechýba na žiadnom trhovisku, tí, ktorí nemajú doma záhrady, vyrazia aj na samozber na blízku farmu a na policiach pribúdajú jahodové džemy či zavárané jahody. Inšpirácie na zaujímavé využitie jahôd v kuchyni ponúkol Tatiane Šuškovej kuchár Vladislav Hubáček.
Jahodové guľky s restovanou strúhankou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na jahodové guľky s restovanou strúhankou (4 porcie) potrebujeme 1 000 g múčnych zemiakov, 30 g maizeny, 5 ks žĺtok, 300 g krupice alebo hrubej múky, štipku soli, čerstvé jahody a práškový cukor.
Zemiaky uvaríme do mäkka v šupke, ošúpeme a ešte za tepla pretlačíme. Pridáme žĺtok, maizenu, krupicu a vypracujeme tuhšie cesto. V prípade potreby pridáme maizenu a krupicu. Do cca 50 g hotovej zmesi vkladáme jahodu, zatočíme v rukách a formujeme guľôčky, ktoré varíme približne 10 minút vo vode so štipkou soli. Podávame s restovanou strúhankou s maslom a škoricou.