Keďže jahody boli v minulosti vzácne, dostali prívlastok „kráľovské ovocie". Isté však je, že toto sezónne ovocie je veľmi zdravé a výživné a práve v čase sezóny by sme ho mali skonzumovať čo najviac. Jahodové dobroty pre nás po celý týždeň pripravuje kuchár Vladislav Hubáček, ktorého oslovila Tatiana Šušková.
Jahodové rizoto
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 4 porcie jahodového rizota potrebujeme 300 g arborio ryže, 50 g očistenej cibule, 100 g syru parmezánového typu, 200 g čerstvých jahôd, 750 mililitrov zeleninového vývaru, 30 gramov olivového leja a biele víno.
Cibuľu pokrájame na drobno, orestujeme na olivovom oleji, pridáme ryžu a zalejeme približne 50 mililitrami bieleho vína. Stále miešame a postupne dolievame vývar, kým ryža nezmäkne. Ryža by nemala byť úplne uvarená. Na konci vložíme maslo a parmezán a zamiešame. Do uvareného a ešte teplého pokrmu pridáme jahody. Podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k morčacím alebo kuracím jedlám.
Zajtra si pripravíme jahodové guľky.