Jedlo, ktoré vám ponúkneme v dnešnom Kulináriu, je žiarivým príkladom toho, ako sa dá spraviť z núdze cnosť. Legenda totiž hovorí, že šéfkuchárovi Františka Jozefa I. sa raz cisárove obľúbené palacinky nevydarili. Ako správny odborník v kuchyni sa však dokázal vynájsť a vzniklo jedlo, ktoré si získalo obľubu v mnohých štátoch Európy. A pretože v ňom nechýbajú ani jahody, Tatiana Šušková si ho spolu s kuchárom Vladislavom Hubáčkom vybrala do nášho kulinárskeho „jahodovania".
Jahodový cisársky trhanec
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Jahodový cisársky trhanec (4 porcie)
Na cesto potrebujeme: 13 ks vajec, 350 g múky hladkej, 500 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 50 g masla, 30 g hrozienok, 5 cl rumu
Na jahodové ragú potrebujeme kilogram čerstvých jahôd a 250 gramov želírovacieho cukru. Z múky, žĺtkov, mlieka a cukru pripravíme palacinkové cesto. Bielka vyšľaháme do tuha a zľahka vmiešame do cesta. Na roztopené maslo si vylejeme cesto, necháme trochu „pripiecť", roztrháme ho pomocou tenkej obracačky a otočíme. Pridáme kryštálový cukor a vopred namočené hrozienka v rume.
Jahodové ragú pripravíme z čerstvých jahôd a želírovacieho cukru tak, že na kilogram jahôd pridáme 250 gramov želírovacieho cukru a celé to pomaly privedieme do varu. Nevaríme. Potrhané cesto pojeme jahodovým ragú a môžeme servírovať.
A viete ako chutí rizoto s jahodami? Dozviete sa už zajtra.