Tento týždeň nám budú variť a piecť autori rozprávok a ich rozhlasoví tvorcovia. Zajtra sa totiž v Piešťanoch začína festival Zázračný oriešok. Rozprávkové Kulinárium pripravil Michal Herceg.
Rozprávkové recepty – 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme obidva recepty. Najprv sušienky z ovsených vločiek. Potrebujeme na ne 150 g hladkej múky, 150 g masla (môže sa nahradiť margarínom), 150 g práškového cukru, trošku soli, 150 g ovsených vločiek a 3 lyžice mlieka. Postup: Do múky rozsekáme alebo nakrájame maslo, pridáme cukor, trošku soli, ovsené vločky a s mliekom zamiesime. Cesto na tenko vyvaľkáme a kolieskom vykrojíme malé štvorce. Tie upečieme do ružova v stredne vyhriatej rúre.
Ak vám to nestačí, ešte tu máme recept na medové kolieska. Potrebujeme na ne 300 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 lyžičku medu, 1 lyžičku prášku do pečiva a trochu mlieka. Múku, cukor, vajcia, med a prášok do pečiva rozmiešame v troške mlieka a spolu zmiešame. Cesto na tenko vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré v horúcej rúre upečieme. Na plech kladieme kolieska ďalej od seba, aby sa pri pečení nezlepili. Pozor! Kolieska v rúre pečením podrastú. Preto je naozaj dôležité robiť medzi nimi na plechu medzery.
Dnešné dva recepty nám ponúkol Ján Milčák, autor rozprávky o oslíkovi, ktorá súťaží na festivale Zázračný oriešok. Ten sa začína zajtra v Piešťanoch. No a my si zajtra o takomto čase vypočujeme, ako sa robí osviežujúca stredomorská polievka gaspacho.