Keď sa povie koreňová zelenina, všetci si predstavíme trojicu: mrkvu, petržlen a zeler. Gazdinky ju majú doma obyčajne po ruke, lebo má dlhú trvácnosť a dajú sa z nej pripraviť rôzne jedlá. No a odborníci na zdravú výživu ju vrelo odporúčajú pre ich cenné a osožné látky. Mrkva prospieva nášmu zraku a je čistiacim prostriedkom pre žlčník, povzbudzuje chuť do jedla, petržlen zasa napomáha správnemu tráveniu a je výborným prostriedkom na prečistenie pleti. Zeler ničí infekcie v obličkách a pôsobí antidepresívne. Z koreňovej zeleniny budeme dnes pripravovať zdravú pochúťku aj my vďaka receptu, ktorý Hana Michalčíková našla u Márie Havlasovej v Šuranoch.
Zeleninový šalát alebo nátierka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak máte koreňovú zeleninu radi, takto si môžete pripraviť zeleninový šalát, alebo nátierku. Postup je jednoduchý. Tri stredne veľké mrkvy, tri petržleny a kúsok zeleru na jemno postrúhame a pridáme pretlačený cesnak podľa chuti. Do toho primiešame jeden téglik majonézy a ešte raz dobre premiešame. Natierame na chlieb alebo rožky.