Tento týždeň v Kulináriu budeme listovať v kuchárskej knižke Takto chutí horná Nitra. Zostavila ju Kvetoslava Ďurčová so svojimi študentmi zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Kalinčiakovom nábreží v Prievidzi. Dnes si uvaríme, dobre počujete, drevenú polievku. Michala Hercega však najprv zaujali nostalgické verše na konci knihy.
Drevená polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A takto si pripravíme drevenú polievku z hornej Nitry. Do studenej vody dáme variť sušené hrušky, sušené slivky a sušené jabĺčka nakrájané na mesiačiky. Keď sa povaria, pridáme jednu až dve lyžičky slivkového lekváru. Zátrepka sa urobí z teplej vody a lyžičky hladkej múky, ktorú pridáme do polievky. Podľa chuti sa môže pridať jedna až dve lyžičky cukru, prípadne aj trošku škorice. Polievka je chutná teplá, ale v lete ako studená tiež výborne osvieži.