Ovocie a zelenina sú prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok a v správnej výžive malých aj veľkých majú nezastupiteľné miesto. Dostať ich však do detí je niekedy skutočné umenie. Danka Valková, s ktorou tento týždeň pečieme v Kulináriu koláče starej mamy, má však všelijaké fígle, ako do nich prepašovať, čo je zdravé, navyše tak, aby to deťom chutilo. Tatianu Šuškovú jeden z nich v súvislosti s deťmi naozaj prekvapil:
Cviklová torta
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tu je však recept na tú dnešnú bezlepkovú cviklovú tortu. Potrebujeme 330 g čokolády, pohankovú múku a olej na vymastenie formy, 280 g uvarenej postrúhanej cvikly, 4 vajcia, 160 g cukru, 140 g mletých mandlí, kávovú lyžičku prášku do pečiva.
Žĺtky, cukor a dve roztopené čokolády vymiešať, pridať cviklu, mandle (môžeme použiť aj kokos alebo orechy), prášok do pečiva a sneh z bielkov. Pečie sa pri 200 stupňoch 45 minút. Na vrch sa natrie tretia roztopená čokoláda.
Zajtra si teda v Kulináriu pripravíme top recept, ktorý pečie už niekoľko generácií žien jednej rodiny a má viac ako sto rokov - vínovú tortu.