Kukuričné klasy kedysi hojne viseli na južnom Slovensku na priedomí domov a vytvárali pôsobivú vidiecku atmosféru. Boli však nielen ozdobou, ale aj výdatnou potravinou. Pochúťky z kukurice nechýbali na tanieroch našich predkov, ktorí z nich vedeli pripraviť sladké aj slané jedlá. Mnohí z nich dodnes na ne nedajú dopustiť -tak ako Miloslava Grošaftová zo Šiah, ktorú oslovila Hana Michalčíková.
Pripečená kukuričná kaša
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak si budete chcieť doma pripraviť pripečenú kukuričnú kašu od Miloslavy Grošaftovej zo Šiah, zopakujeme vám recept na jej prípravu v sladkej aj slanej verzii: Na sladkú budeme potrebovať jeden a pol litra kukuričnej múky, dva litre mlieka, tri celé vajíčka, tri polievkové lyžice cukru a dve polievkové lyžice masla.
Postupujeme takto: Múku najskôr obaríme sladkým vriacim mliekom. Miešame, až kým kaša nezhustne. Za stáleho miešania postupne pridávame vajíčka. Plech potrieme maslom, nalejeme doň hustú kašu, povrch zarovnáme a nakrájame naň kúsky masla. Dáme zapiecť doružova.
Slaná kukuričná kaša - jeden liter kukuričnej múky, jeden a pol litra slanej vody, uvarená klobása, päť natvrdo uvarených vajíčok a kyslá smotana. Postup: Múku za stáleho miešania vlejeme do slanej vody, uvaríme hustú kašu a tú dáme na vymastený plech. Na hmotu naukladáme kolieska uvarenej klobásy a vajíčok, polejeme smotanou a upečieme. Nakoniec ochutíme kolieskami upraženej cibule.