Niektoré gazdinky radi pečú, ale vyhýbajú sa trochu zdĺhavému a zložitejšiemu kysnutému cestu. A tak volia zákusky, do ktorých stačí dať kypridlá. To, ktoré použijeme v dnešnom recepte, je menej známe, ale v minulosti s ním naše babičky pekávali rady. Starý recept na dobrý a lacný zákusok oprášila v pamäti aj Miloslava Grošaftová zo Šiah v spoločnosti Hany Michalčíkovej.
Salajkový zákusok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na salajkový zákusok budeme potrebovať: 500 g hladkej múky, jedno vajce, 250 g kryštálového cukru, jednu mokka lyžičku soli, jeden malý balíček salajky, 5 lyžíc roztopenej masti a jeden a pol decilitra mlieka.
Postupujeme nasledovne. Salajku zamiešame do vlažného mlieka. Pridáme ostatné prísady a dobre vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na tri časti. Medzitým rúru predhrejeme na 180 stupňov, vyvaľkáme pláty a na vymastenej a múkou vysypanej opačnej časti plechu ich za 12-14 minút upečieme. Kým cesto vychladne, urobíme si krém zo 6 dcl mlieka, štyroch lyžíc hladkej múky, jedného margarínu, 250 g práškového cukru, troch lyžíc kakaa, jedného vanilínového cukru a 50 g mletých orechov. Z mlieka trochu odoberieme, vymiešame v ňom múku. Ostatné mlieko dáme variť. Keď zovrie, vmiešame doň múčnu masu a za stáleho miešania nad parou zahustíme. Medzitým dobre vymiešame margarín s kakaom a vanilínovým cukrom. Primiešame k nemu vlažný krém a mleté orechy. Natrieme krémom pláty aj vrchný a posypeme mletými orechmi. Krájame na druhý deň, aby pláty zmäkli.