Medzi ľuďmi je to tak podelené, niekto je na sladké, iný na slané. Ale na domácich koláčikoch si radi pochutia všetci. Dnes dáme prednosť slaným chutiam. Pani Miloslava Grošaftová zo Šiah nás naučí piecť rožky, ktoré neodmietnu ani milovníci mäsa. Bude totiž priamo v nich. Odskúšaný recept má dobré polstoročie a zatiaľ chutil každému, kto ochutnal. Zaujal aj Hanu Michalčíkovú.
Šunkové rožky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na šunkové rožky potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 300 g masla, jednu lyžičku soli, 5 žĺtkov, 1 dcl mlieka, 30 g droždia. Postup: Z mlieka a droždia si klasicky pripravíme kvások, múku spracujeme s maslom a pridáme žĺtky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sformujeme do bochníka. Zakryjeme a pol hodinu necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku, na ktorú potrebujeme 250 g šunky, 250 g uvarenej údenej krkovičky, všetko pomelieme, pridáme 1 dcl smotany, soľ, čierne korenie. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 milimetre, rozdelíme na štvorce 10 krát 10 cm. Každý štvorec prekrojíme na dva trojuholníky, naplníme plnkou, stočíme od širšej strany a vyformujeme rožok. Vrch potrieme vajcom, posypeme rascou alebo sezamom a pri 180 stupňoch pečieme tri štvrte hodinu.