Kapusta bola v našich kuchyniach odjakživa doma. Bola ľahko dostupná, plná vitamínov a jedlá z nej nám chutili. Výnimkou neboli ani domácnosti na juhu Slovenska. V Šahách, kde sa jedlá z tejto zeleniny pridaním mäsa a pikantnej klobásy menili na vychýrené krajové špeciality. Naučila sa ich aj Miroslava Grošaftová, ktorá ich pripravuje s rovnakou láskou, s akou dávkuje v škole žiakom základy matematiky. Hane Michalčíkovej prezradila recept na pochúťku z mäsa a kapusty.
Rákott kapusta
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak si budete chcieť doma pripraviť rákott kapostu podľa receptu Miroslavy Grošaftovej zo Šiah, budete naň potrebovať 500 g mletého bravčového mäsa, 700 g kvasenej kapusty, 350 g ryže, 250 g kyslej smotany, dve cibule, dva strúčiky cesnaku, olej, rascu, soľ, mletú červenú papriku a mleté čierne korenie.
Postupujeme takto: Mleté bravčové mäso osolíme, okoreníme, pridáme rascu. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, speníme a pridáme mäso, ktoré narýchlo opečieme a podusíme. Ku koncu dusenia primiešame pretlačený cesnak. Kvasenú kapustu precedíme a narežeme na menšie kúsky. V druhom hrnci si na oleji speníme cibuľu s mletou červenou paprikou, pridáme kapustu, trocha podlejeme vodou, mierne osolíme, okoreníme a krátko podusíme. Ryžu opražíme na oleji, osolíme, podlejeme vodou a uvaríme takmer do mäkka. Pekáč mierne naolejujeme, navrstvíme polovicu podusenej kapusty, na kapustu navrstvíme mäso zmiešané s ryžou a znovu navrstvíme zvyšnú kapustu. Celé prelejeme kyslou smotanou zmiešanou s lyžičkou mletej červenej papriky. Pečiem pri 200 stupňoch asi 20 minút prikryté alobalom. Potom odokryjeme a necháme asi 25 minút zapiecť. Do mäsa môžeme pridať jednu až dve nakrájané pikantné klobásy.