Dnes sa v Kulináriu vrátime o niekoľko storočí do histórie. Koláč polčn, ktorý naučila Ivetu Pospíšilovú piecť Hilda Rakovská z Handlovej, si totiž kedysi pripravovali prví nemeckí kolonisti na našom území.
Pochúťky karpatských Nemcov – 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si tento chutný recept. Potrebujeme múku, cukor, maslo, vajce, soľ, droždie, mlieko, žltú repu. Na plnku mrkvu, jablká, mak alebo orechy, škoricu, hrozienka i rum.
Postup: Z múky, masla, cukru, vajca, mlieka, soli a pridaním droždia sa vypracuje cesto. Nie veľmi pevné, ale vláčne. Nechá sa vykysnúť. Z neho sa vykroja 25 až 40 centimetrové ovály, ktoré sa vyvaľkajú. Udusíme mrkvu a jabĺčka, pridáme škoricu, pomletý mak, hrozienka, trochu rumu. Túto zmes trochu ohrejeme. Necháme plnku vychladnúť a natrieme na ovály. Do voľného okraja poukladáme žltú repu, ktorá okraj zdvihne. Tak sa okolo vytvorí veniec. Okrúhly, zdvihnutý kraj sa potrie žĺtkom a koláč sa dá piecť.
Zajtra si pripravíme slivkovú polievku.