Pochúťky karpatských Nemcov – 1. časť

Pochúťky karpatských Nemcov – 1. časť

V tomto týždni sa v Kulináriu bude variť podľa receptov karpatských Nemcov. Prví nemeckí kolonisti prichádzali na Slovensko od druhej polovice 12. storočia, pomenovanie karpatskí Nemci sa zaviedlo začiatkom minulého storočia, aby sa odlíšili od ostatných Nemcov v Uhorsku. Napriek pohnutej histórii tejto národnostnej menšiny aj v súčasnosti jej predstaviteľov môžeme nájsť v troch oblastiach našej krajiny. Okolo Bratislavy a Trnavy, na Spiši a v regióne Hauerlandu, do ktorého patria Kremnica, Banská Štiavnica i Handlová. Práve tam sa Iveta Pospíšilová stretla s predsedníčkou miestnej pobočky Karpatsko-nemeckého spolku Hildou Radovskou. Recepty, ktoré si nielen uchováva, ale aj pripravuje, majú históriu niekoľkých storočí. Začneme však trochu netradične.

Pochúťky karpatských Nemcov – 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme si tieto dva recepty. Pálenka prompaj sa pripravuje sa takto:

Skaramelizovaný cukor zalejeme vlažnou vodou. V druhom hrnci uvaríme klinček a škoricu, necháme vychladnúť. Zmiešame a pridáme vodku alebo brandy. Môžeme prípadne pridať aj 100 gramový balíček nepomletej kávy, teda zrná a citrón. Necháme niekoľko dní odstáť a podávame ako prípitok.

Zemiakový koláč grundpajčen si pripravíme z takýchto surovín: potrebujeme zemiaky, múka, vajce, cukor, soľ, cibuľa, slanina.

Postup: Z múky, soli, vajca a cukru vypracujeme cesto. Uvaríme zemiaky, ktoré prelisujeme alebo nastrúhame. Na slaninke opražíme cibuľku. Do cibuľky pridáme nastrúhané zemiaky. Prípadne môžeme zmes obohatiť aj údenou šunkou alebo klobásou. Medzitým nám cesto vykysne. Rozdelíme ho napoly, vyvaľkáme z neho dva pláty. Jeden plát položíme na vymastený plech alebo na papier. Natrieme ho cibuľkovo-slaninovo-zemiakovou zmesou, prikryjeme druhým plátom cesta a potrieme žĺtkom alebo bielkom a necháme piecť. Pokrájame na kocky a servírujeme.

Autorka: Iveta Pospíšilová foto: StockSnap

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame