Oškvarkové ríteše

Oškvarkové ríteše

Posledným jedlom tohto týždňa z knihy Recepty nitrianskych starých mám autorky Anzelmy Hlôškovej sú oškvarkové ríteše. Sú vraj dobré teplé i studené.

Oškvarkové ríteše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Oškvarkové ríteše si pripravíme z takýchto surovín: 400 g hrubej múky, 15 g kvasníc, jeden žĺtok, soľ, 50 g margarínu alebo oleja, trošku cukru, mlieko, škvarky, tuk na pomastenie a mleté čierne korenie.

Do múky pridáme v mlieku nakysnuté kvasnice s troškou cukru, žĺtok, soľ, vlažné mlieko a rozpustený tuk. Mlieka pridáme tak, aby vzniklo polotuhé cesto, ktoré dobre vypracujeme. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť. Vykysnuté dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Nakrájame na obdĺžniky asi 40 cm dĺžky a 10 cm šírky. Tieto obdĺžniky potrieme masťou, posypeme mletým čiernym korením a soľou. Na ne poukladáme po celej dĺžke škvarky. Cesto po dĺžke stočíme ako závin, aby sa škvarky schovali do cesta. Takto vzniknuté valce pomastíme a stáčame ich ako slimáky. Ukladáme ich na pomastený plech tesne vedľa seba, aby sa stlačili na štvorce a aby sa ich na plech čo najviac zmestilo. Pomastíme ich, aby sa nepolepili a upečieme v horúcej rúre.

Oškvarkové ríteše vám budú chutiť teplé aj studené. Dobrú chuť!

Autor: Michal Herceg foto: artemtation

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame