Dnešná lahôdka z nitrianskeho regiónu sa nám bude doslova rozplývať na jazyku. Jazyk nespomíname len tak. Celý čas bude o ňom s Michalom Hercegom hovoriť aj autorka knihy Recepty nitrianskych starých mám Anzelma Hlôšková.
Nitriansky bravčový jazyk
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu dnešného jedla potrebujeme: dva bravčové jazyky, jednu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, štyri zrnká čierneho korenia, dve zrnká nového korenia, rascu, soľ, bobkový list, jednu až dve polievkové lyžice polohrubej múky, jednu polievkovú lyžicu oleja, deci kyslej smotany alebo jogurtu, vodu, trochu cukru, trochu octu a muškátový oriešok.
Jazyky najprv dobre umyjeme. Vložíme ich do vody, pridáme cibuľu, cesnak, soľ, koreniny a uvaríme ich do mäkka. Ešte horúci jazyk dáme pod studenú vodu. Olúpeme vrchnú vrstvu a nakrájame jazyk na kolieska. Z múky a oleja si pripravíme bledú zápražku. Zalejeme ju precedeným vývarom, prevaríme, pridáme rozmiešanú smotanu, trochu cukru, octu, trochu nastrúhaného muškátového orieška a nakrájaný jazyk. Môžeme pridať trochu mletého čierneho korenia.
Podávame s knedľou alebo cestovinami. Tak dobrú chuť a pozor na jazyk!