Recepty nitrianskych starých mám. Tak sa volá kuchárska kniha, v ktorej nájdete nielen postup prípravy rôznych chutných jedál, ale aj veľa príbehov a iných zaujímavostí. Autorkou knihy je Anzelma Hlôšková, rodáčka z Močenku, avšak už dlho bývajúca v Nitre. Michalovi Hercegovi prezradila päť receptov z kuchyne nitrianskeho regiónu. A aký je originálny názov toho prvého?
Hovädzie mäso s geršlami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme suroviny a postup: Na prípravu budeme potrebovať pol kila hovädzieho mäsa, jednu väčšiu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, dve až tri polievkové lyžice oleja alebo masti, soľ, mletú červenú papriku, vodu, trochu mletého čierneho korenia a jeden hrnček geršlí, prípadne väčšie krúpy.
Nakrájanú cibuľu opečieme do ružova na oleji alebo masti. Pridáme roztlačený cesnak a na kocky nakrájané hovädzie mäso. Opražíme ho, pridáme mletú červenú papriku a po chvíľke to všetko podlejeme horúcou vodou. Pridáme soľ a udusíme do mäkka. Do uduseného mäsa pridáme umytú a namočenú geršlu alebo veľké krúpy. Ak máme geršle za jeden hrnček, treba nám k tomu dva hrnčeky horúcej vody. Udusíme spolu s mäsom do mäkka. Geršlu môžeme pripraviť aj zvlášť a hotovú spolu s mäsom premiešať. Prípravu urýchlime, ak dáme mäso do tlakového hrnca.