Olejový slaný koláč

Olejový slaný koláč

Aj dnes listujeme v knihe Recepty nitrianskych starých mám s jej autorkou Anzelmou Hlôškovou. Michala Hercega tentoraz zaujal „smatankový" olejový slaný koláč.

Olejový slaný koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Smatankový" olejový slaný koláč nám pripravila Anzelma Hlôšková, ktorá si ho priniesla ešte zo svojho rodiska v Močenku. Upiecť si ho však môžete aj vy.

Na kysnuté cesto potrebujeme: 600 g polohrubej múky, jeden žĺtok, dve polievkové lyžice oleja, 40 g kvasníc, jednu kávovú lyžičku cukru, soľ, mlieko podľa potreby. Na plnku si pripravíme: jeden alebo jeden a pol kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných, nastrúhaných na jemno a už aj trochu vychladených. K vychladnutej zemiakovej hmote pridáme dva poháre kyslej smotany alebo ešte lepšie asi 3-4 dcl smotanového jogurtu. K tomu 2 dcl oleja, soľ podľa potreby, trochu drvenej rasce. Všetko spolu vymiešame. V pôvodnom recepte sa vždy používal konopný olej. Pokojne ho však môžete nahradiť slnečnicovým. Kvasnice necháme nakysnúť a spolu s ostatnými prísadami vypracujeme cesto. Do nastrúhaných zemiakov pridáme smotanu, olej, soľ, trochu drvenej rasce. Koláč upečieme v dobre vyhriatej rúre. Je dobrý teplý aj studený. Spodok má byť chrumkavý a vrch má mať peknú zlatú farbu.

Zajtra si pripravíme pochúťku z bravčových jazykov.

Autor: Michal Herceg foto: Birgit_H

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame